Blogtour Zijspoor – Josha Zwaan (inspirerendleven.nl)

IMG_4506

Blogtour: Zijspoor – Josha Zwaan

Inspirerendleven.nl heeft een blogtour georganiseerd, waarin een aantal bloggers het nieuwe boek van Josha Zwaan, Zijspoor, reviewen.
Ook ik mocht meedoen aan de blogtour en heb een aantal weken geleden het boek ontvangen. Bij het boek zat een boekenlegger van inspirerendleven.nl en een mooie kaart met inspirerende tekst.
Neem elke dag wat tijd voor jezelf”
In het dagelijks leven met werk en kinderen kan het soms lastig zijn wat tijd voor jezelf vrij te maken. Toch is het belangrijk om af en toe even een momentje voor jezelf te hebben. Even ontspannen of na kunnen denken in alle rust. Deze kaart helpt mij hier dagelijks aan herinneren en daarom heb ik hem ingelijst en in mijn woonkamer gezet!

IMG_4507

IMG_4508

Mijn mening over het boek:
Zijspoor is aangrijpend verhaal over een moeder en haar zieke zoon. Ze beschrijft in dagboekvorm hoe ze maandenlang wordt meegesleept in deze onzekere tijd. Geen uniek verhaal, want er zijn veel mensen die in dezelfde situatie zitten, maar juist daardoor erg herkenbaar. Ook als je geen ziek kind hebt, kan je je het gevoel van Josha Zwaan goed inbeelden. De onzekerheid als moeder en het moeten loslaten van je kind(eren) is voor de meeste ouders heel herkenbaar. Zelf ken ik dit gevoel inmiddels ook. 2 jaar geleden mocht ik moeder worden van onze zoon en vanaf het eerste moment dat ik hem in mijn armen kreeg, was er liefde maar ook onzekerheid. Van het ene op andere moment ben je moeder en dit wil je graag zo goed mogelijk doen. De liefde voor je kind is een heel speciaal gevoel, wat je je niet kan voorstellen als je nog geen moeder bent. Deze speciale liefde gaat ook gepaard met angst. Zal ik een goede moeder zijn? Kan ik mijn kindje geven wat hij nodig is? En hoe moet ik hem/haar weer loslaten als hij straks groot genoeg is om op eigen benen te staan? Ook Josha Zwaan beschrijft het gevoel van liefde en angst in dit boek. Ik las eens onderstaande tekst en dit was precies wat mijn gevoel soms beschrijft:

IMG_3369

Er is nog meer te leren uit het herkenbare verhaal van Josha en dat is acceptatie. Toen de zoon van Josha ziek was en artsen niet wisten wat er met haar zoon aan de hand was, kon Josha niets anders doen dan de situatie accepteren en hopen op goed nieuws in de toekomst. Ik denk dat dit voor mensen iets onnatuurlijks is, want je wil je kind niet ziek hebben en je wil dat al helemaal niet accepteren! Toch geeft acceptatie je soms meer rust dan het blijven piekeren over de situatie waar je op dat moment niks aan kan veranderen. Toch lijkt dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan..
Wat ik erg mooi vindt aan het verhaal van Josha Zwaan, is de positieve manier hoe ze probeert om te gaan met het ziekteproces van haar zoon. Ik denk dat de manier hoe je met vervelende situaties omgaat, heel veel uitmaakt. Je kan de situatie niet veranderen, maar je kan er wel anders mee omgaan. Zelf herken ik dit ook. Een aantal jaren heb ik zelf in het ziekenhuis gelopen, voor veel onderzoeken naar de pijn en vermoeidheid in mijn lichaam. Uiteindelijk kreeg ik de diagnose, Fibromyalgie. Ik was blij dat ik wist wat ik had en dat ik er vervolgens mee kon leren omgaan, maar dat het iets is wat mijn leven lang zou blijven, was een teleurstelling. Ik moest mijn levensstijl gaan veranderen en mij gaan aanpassen aan deze aandoening. Ik merk dat dit steeds beter lukt. De onderstaande tekst uit het boek van Josha Zwaan, vondt ik erg toepasselijk op mijn eigen leven:

Om gelukkig te worden, hoeven we niet perfect te zijn, niet alles te kunnen.
Kijken naar wat wel nog kan, brengt je verder, dan staren naar wat verloren is.
Uit Zijspoor – Josha Zwaan

Zijspoor is een boek die je laat nadenken en waar je ook veel inspiratie uit kan halen. Je kan troost halen uit dit boek als je in een zelfde situatie zit. Het is een boek die voor veel mensen herkenbaar is in verschillende situaties en die makkelijk te lezen is dankzij de dagboekvorm waarin het geschreven is. De afwisseling van verdriet en angst en daarnaast de positiviteit en liefde, maken het een mooi boek. Ik ben blij dat ik het boek heb mogen lezen en mijn mening hierover kan delen op mijn blog.

Voor meer inspiratie en leuke artikelen kun je eens een kijkje nemen op de website: www.inspirerendleven.nl

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.